Rapporten ble utgitt i forbindelse med STLs 25års-jubileum. Rapporten inneholder er basert på intervjuer med alle STLs medlemmer, årsrapporter og håndbøker med mer. Rapporten gir innsyn i medlemssamfunnenes utvikling de siste 25årene, aktiviteter og organisering.
Å insistere på likebehandling – STL som politisk aktør gjennom 20 år (1996-2016)
En rapport skrevet av forsker Cora Alexa Døving ved Senter for studier av Holocaust og livssynsminoriteter (HL-senteret) om de faktiske endringene norsk lovverk og praksis har gjennomgått de siste 20 år – med STLs påvirkning.
Rapporten «En nasjon i sorg – De andre historiene» viser mangfoldet av markeringer og reaksjoner i de ulike tros- og livssynssamfunnene i kjølvannet av 22. juli 2011.
Rapporten ble utgitt i forbindelse med STLs religionspolitiske konferanse på Lillehammer fra 13.-15. juni 2008. Rapporten inneholder bidrag fra innlederne under konferansen.
Chaplaincy på norsk – om tros- og livssynstjenester i fremtidens Norge
«Chaplaincy på norsk»-konferansen ble for første gang arrangert i 2016. Et notat fra Chaplaincy konferansen arrangert i 2016 med tema religions- og livssynsbetjening i Kriminalomsorgen, Forsvaret og helse- og omsorgssektoren.
Se programmet for konferansen i 2018 her: Chaplaincy på norsk 2018, program. Deltagerne på konferansen var ansatte i helsetjenesten, forsvaret, kriminalomsorgen og flere tros- og livssynssamfunn. Dialogverksted og samtaler ble gjennomført. Dagen ble avsluttet med diskusjon om veien videre med et politisk panel.
Arrangører: Konferansene er et samarbeidsprosjekt mellom Feltprestkorpset i Forsvaret, Oslo Universitetssykehus v/ Prestetjenesten og Seksjon for likeverdig helsetjeneste, Universitetet i Oslo v/ Det teologiske fakultet, Human-Etisk Forbund og Samarbeidsrådet for tros- og livssynssamfunn.
Samtalepartnere
Tros- og livssynsbetjening for pasienter og pårørende på sykehus
Prosjektrapporten omtaler pilotprosjektet fra 2011-2012 om tros- og livssynbetjening for pasienter og pårørende på sykehus. Prosjektet ble videreført i 2013, er et samarbeid med Oslo Universitetssykehus og omtales som «Samtalepartnere om tro og livssyn».
Tro og livssyn er for mange menneskers svært viktig, ikke minst når livet oppleves usikkert. Her kan du laste ned heftet «Ord til trøst» som inneholder noen av de viktigste tekstene fra seks ulike tros- og livssynssamfunn i Norge. Ord til trøst, Borg Bispedømme og STL
Heftet er redigert av Borg biskop, i samarbeid med STL.
Livsfaseriter
Livsfaseriter: Religions- og livssynpolitiske utfordringer i Norge
I 2009 utga STL utredningsrapporten «Livfaseriter», en kartlegging av hvordan tros- og livssynsnorge markerer viktige overganger i livet, og de utfordringer som er forbundet med å gjennomføre disse. Rapporten belyser viktige juridiske og religionspolitiske utfordringer knyttet til disse overgangene. Utredningsrapporten er laget av Senter for studier av Holocaust og livssynsminoriteter (HL-senteret) på bestilling fra STL. Utredningen ble overlevert ansvarlig statsråd på tros- og livssynsfeltet, kulturminister Anniken Huitfeld, på et frokostseminar 13. november 2009.
Deltakelse og tilhørighet. Inkludering av mennesker med utviklingshemming i tros- og livssynssamfunn
En veileder utgitt i samarbeid med Kirkerådet og Norges Kristne Råd. Den er ment som en veileder i arbeidet med å sikre retten til tros- og livssynsutøvelse for alle, uavhengig av funksjonsevne, i for eksempel menighet, moske eller tempel. Heftet inneholder spørsmål til samtale som kan belyse egen praksis på området.
Hvordan kan en organisasjon bli mer dialogisk – og hvordan kan dette bidra til en bedre oppgaveløsning? Dette har vært underliggende spørsmål i et prosjekt som Arbeidsforskningsinstituttet har utført for Samarbeidsrådet for tros- og livssynssamfunn (STL). I 2010 gjennomførte Helge Svare, filosof ved Arbeidsforskningsinstituttet, et forsknings- og utviklingsprosjekt om STL som dialogisk organisasjon. Sentrale spørsmål i den forbindelse var:
Hva slags dialogforståelse bygger STL sin virksomhet på?
Hvordan tilrettelegges dialogen(e) i praksis?
I hvilken grad oppleves dialogen som et hensiktsmessig virkemiddel til å løse organisasjonens oppgaver?
I hvilken grad oppstår det i det dialogiske arbeidet problemer eller utfordringer som fremdeles er uløste, eller der dagens løsninger ennå ikke oppfattes som gode nok?
Hvordan kan disse utfordringene møtes?
For å få svar på spørsmålene var Svare til stede som observatør på flere rådsmøter, samt at han intervjuet flere av rådets representanter. Prosjektet så på hva som er en optimal dialogisk involvering i forhold til de oppgaver STL skal løse, samt dialogiske utfordringer knyttet til uilke forståelser av dialog.
Å markere høytidsdager er en viktig del av å følge en religion. For at arbeidsgivere og institusjoner best mulig kan ta hensyn til ulike ansatte, har STL utarbeidet en høytidskalender for det flerreligiøse Norge.
En skisse av hvordan et Dialogens hus i Oslo kan utformes, med ulike former for tros- og livssynsdialog, den historiske utvikling og status i Norge og mulighetene for videreutvikling, blant annet gjennom etablering av et ressurssenter som dette.
En rapport fra første dialogtreffet for ungdom om tro og livssyn arrangert 10.-14. august 2009 på Nansenskolen i Lillehammer. Dialogtreffet var et samarbeid mellom STL, Landsrådet for Norges barne- og ungdomsorganisasjoner (LNU) og Nansenskolen. Dialogtreffet samlet 40 ungdommer med ulik tros- og livssynsbakgrunn og hadde som mål å øke dialogkompetansen blant unge. Under et fremtidsverksted om hvordan tros- og livssynsnorge så ut i 2019 ble idéen om UngDialog utviklet. Les mer om UngDialog på deres nettsider www.ungdialog.no.
Denne powerpointpresentasjonen tar for seg religion i praksis og diskriminering i skole og arbeidsliv.
Dette materialet er utviklet gjennom prosjektet «Tros- og livssynssamfunn mot negativ sosial kontroll», støttet av Integrerings- og mangfoldsdirektoratet (IMDi).
Denne powerpointpresentasjonen tar for seg hvilke rettigheter tros- og livssynssamfunn har og åpner for diskusjon om hva man kan gjøre for må motvirke negativ sosial kontroll.
Dette materialet er utviklet gjennom prosjektet «Tros- og livssynssamfunn mot negativ sosial kontroll», støttet av Integrerings- og mangfoldsdirektoratet (IMDi).
Diverse: Norsk familiepolitikk, ekteskap, foreldrett, svømmeundervisning, omskjæring og barnevernet
Denne powerpointpresentasjonen tar for seg ulike tema som norsk familiepolitikk, ekteskap, foreldrerett, svømmeundervisning, omskjæring og barnevernet.
Guiden «Å leve med tro og livssyn i Norge» ble lansert på Kompetanse Norge sin temakonferanse i samfunnskunnskap, april 2017. Guiden ble inkludert i kurset for tospråklige lærere til undervisning av asylsøkere i 50 timer «Norsk kultur og norske verdier».
Hvorfor bør vi snakke om temaene? Last ned en presentasjon av guiden som tar for seg de overordnede temaene i guiden og hvorfor det er viktig å snakke om dette.
Vil du ha kurs? Vi tilpasser kurs i samarbeid med deg og din gruppe. Kontakt STL på stl@trooglivssyn.no
Prosjektet Samhold i mangfold har som mål å belyse og motvirke hatefulle ytringer og diskriminering på bakgrunn av religioner og livssyn. Prosjektet er gjennomført med støtte fra Barne- og familiedepartementet.
I Norge gjøres det mye for å legge til rette for at alle kan leve ut sin tro eller sitt livssyn. Målet om det livssynsåpne samfunn er knesatt av det offisielle Norge, og nedfelt i ny lov om tros- og livssynssamfunn.
Ikke desto mindre har vi et stykke igjen å gå. Særlig tros- og livssynsminoriteter støter på fordommer, og i blant hat og diskriminering, på grunnlag av sin tro eller praksis.
Her på Samhold i mangfold-siden kan du bli bedre kjent med denne typen utfordringer ved å lese eller lytte til fortellinger om slike erfaringer. Fortellingene er samlet inn av STLs medlemsorganisasjoner og blir presentert av ungdommer fra de ulike tros- og livssynssamfunnene. I noen av videoene kan du dessuten høre hvordan voksne ledere fra ulike tros- og livssynssamfunn reagerer på disse fortellingene.
Utover å samle inn fortellinger om diskriminering og hatefulle ytringer har STL arrangert et frokostseminar om medias eventuelle rolle i å skape eller vedlikeholde fordommer om religioner og livssyn. Frokostseminaret ble strømmet og kan ses her og her.
Oversikt over innhold på Samhold i mangfold-siden:
Flerreligiøs høytidskalender
Sjekkliste for konstruktiv diskusjon om religioner og livssyn
Videoer som skildrer ungdommers erfaring med fordommer og diskriminering på bakgrunn av religion eller livssyn
Tekster som skildrer ungdommers erfaring med fordommer og diskriminering på bakgrunn av religion eller livssyn
STLs flerreligiøse høytidskalender
Kunnskap er en god motgift mot fordommer og hat, mener vi i STL. Derfor gir vi ut en årlig kalender med informasjon om de viktigste høytidene som feires av ulike tros- og livssynssamfunn i Norge. Den kan du lese og laste ned her.
STLs sjekkliste for konstruktiv diskusjon om religioner og livssyn
Debatter og diskusjoner om religioner og livssyn har en tendens til å bli opphetede. Det trenger imidlertid ikke være slik. STL har gjennom 25 år drevet med dialog mellom vidt ulike tros- og livssynssamfunn, og demonstrert at det er fullt mulig å ha saklige, respektfulle og ikke minst konstruktive diskusjoner om religioner og livssyn. Vi har laget en sjekkliste for konstruktiv diskusjon om religioner og livssyn som forhåpentligvis kan hjelpe andre til å ha tilsvarende fruktbare diskusjoner. Sjekklisten kan du laste ned her.
Er du lærer og ønsker å få tilsendt en fysisk utgave av den flerreligiøse høytidskalenderen og/eller sjekklisten for konstruktiv diskusjon om religioner og livssyn? I så fall kan du bestille den gratis fra Subject Aid.
Fortellinger om diskriminering og/eller hatefulle ytringer basert på religion eller livssyn
Vi har samlet inn erfaringer unge mennesker med ulik bakgrunn har hatt med diskriminering og/eller hatefulle ytringer knyttet til deres religion eller livssyn. Noen av fortellingene blir presentert på video, andre er gjengitt i tekst.
Videoer med erfaringer
Her finner du videoer hvor noen slike erfaringer blir gjenfortalt av ungdomsrepresentanter fra de ulike tros- og livssynssamfunnene i STL. Voksne ledere fra ulike tros- og livssynssamfunn ser på disse videoene, og reflekterer over dem.
Foretrekker du å lese fremfor å se og lytte? Nedenfor finner du et utvalg fortellinger som skildrer ulike erfaringer med motstand mot valg av religion eller livssyn, eller fordommer man kan støte på i et tros- eller livssynssamfunn.
Tekster med erfaringer
Jeg måtte flykte på grunn av min tro
Jeg hadde mistet så mange som sto meg nær, og klarte ikke å lese i Koranen mer. I stedet begynte jeg å lese andre bøker for å få svar på alt som var viktig i livet mitt. Jeg ville bort fra livet i Midtøsten. En venn av familien som hadde flyktet til Norge, var blitt kristen og ba meg søke hjelp i en kirke. Men jeg kunne bli regnet som frafallen fra islam hvis jeg gikk inn der, og hva ville skje med meg da? Jeg gikk. Den freden jeg kjente der, skapte en ny tro i meg. Jeg var så glad for å ha fått hjelp, og ville dele gleden min med andre. Men ikke alle likte det, jeg ble plaget og trakassert og påført store fysiske skader som jeg sliter med enda. Jeg mistet til og med barnet jeg bar på, da en mann dyttet meg hardt mot et bord mens jeg kopierte nye testamenter. Det var så sårt.
Vennene mine i kirken sa jeg måtte komme meg bort. Det var for farlig å bli. Bare det å veilede meg, kunne ha ført til at noe skjedde med dem også. Og en dag dro jeg. Etter hvert kom jeg til Norge. Det hender jeg blir truet på livet her også, og at jeg trenger beskyttelse. Da blir jeg redd igjen. Men frykten klarer likevel ikke å ødelegge følelsen av frihet jeg kjenner inni meg nå.
Islam ble min religion og nå heter jeg Iman
Jeg var 14-15 år da jeg kjente en trang til åndelige verdier. Pappa var ateist, og mamma var det jeg vil kalle en kulturell kristen. Det var mye kristen aktivitet på Sørlandet på den tiden, mens jeg var verken døpt eller ble regnet som kristelig. Jeg trodde på Gud, leste i Bibelen og ba mye, og mente troen var en sak mellom meg og min Gud. Derfor forvirret det meg da jeg ble mobbet for korset rundt halsen. Jeg kunne ikke snakke med noen om det, heller ikke at jeg ikke trodde Jesus var Guds sønn. Det var tøffe år, og jeg begynte å ruse meg. Til slutt, etter å ha tenkt og lest mye, bestemte jeg meg for at islam var min religion. Mamma og pappa syntes det var greit, så lenge jeg var seriøs i min tro, men de likte ikke at jeg brukte hijab. De var redde for at jeg skulle bli hetset og ekstrem.
Jeg fikk mange blikk og kommentarer og ønsket bare å få være meg selv. På Østlandet fant jeg et strengt, konservativt miljø som passet meg. Flere dro til Syria, og jeg var selv på vei til å bli radikalisert. Men studier og møter med mennesker fra andre kulturer og religioner ga meg en mer nyansert tro. Fortsatt er det noen som forsøker å stoppe meg, som mener jeg bør leve annerledes. Noen ganger går det inn på meg, men jeg prøver å heve meg over det. Jeg har funnet min tro og min frihet.
Skeivt menneske?
12 år gammel ble jeg forelsket i en gutt. Jeg ble veldig, veldig redd. Jeg hadde hørt at homofile kom til helvetet, og holdt følelsene mine for meg selv. Det gjorde ikke situasjonen bedre at en gutt på skolen mobbet meg daglig i årevis. Jeg tok aldri igjen og jeg fortsatte å smile utad, men om kveldene satt jeg i sengen med ladd hagle. En levekårsundersøkelse for Agder fra 2018 viste at skeive på Sørlandet hadde det veldig vanskelig. Jeg var verken syk eller modig nok til å gjøre slutt på livet. Men jeg visste at hvis jeg sto frem, kunne jeg miste alt. Da dagen kom, støttet familien og vennene mine meg. Faren til en av ungdommene i bygda derimot var skuffet – jeg som hadde så stor påvirkningskraft, hadde et stort ansvar. En dame fra menigheten ønsket meg velkommen tilbake, hvis jeg bare levde annerledes.
Dersom trossamfunn hadde forstått mer av hva det innebærer å ha en slik legning, og hva kjærlighet kan være, så hadde de kanskje skjønt mer av oss. Jeg har opplevd mye positivt i menigheter, men mye er også blitt ødelagt. Det er alvorlig når flere er blitt fordømt og støtt ut. Jeg vet at også unge skeive med en annen religion savner en trygg tilhørighet. Det er skremmende når ledere i trossamfunn uten nok kompetanse skal veilede andre i krevende spørsmål. Og et stort ansvar å ha, hvis den personen ble den siste byrden til at en ungdom ikke orket å leve lenger.
Vi skeive må få til dialog med trossamfunn, ikke bare snakke teologisk om vi er for eller imot homofili. Temaet blir ofte skjøvet under teppet. Det skaper mye splid, og folk flytter til andre menigheter. De må være 100% inkluderende for at de skal være trygge for alle. Kampen for likekjønnede og menneskeverdet må aldri ta slutt. Den må kjempes kontinuerlig.
Disse fortellingene, og mange flere, er samlet inn av Liv Mørland. Hun har i en årrekke vært sentral i dialogarbeidet i Kristiansand, blant annet som leder av Forum for tros- og livssynssamfunn (FTL).
Forsamlingslokaler – en veileder for tros- og livssynssamfunn
Forsamlingslokaler – en veileder for tros- og livssynssamfunn har spesielt de som skal anskaffe et nytt lokale i tankene, men også de som skal forvalte en eksisterende eiendom vil finne nyttig innhold. Heftet er produsert av STL Bergen.
Fagseminaret «En livssynslov til besvær: Lar særstilling og likebehandling seg kombinere?» 28. februar 2018 handlet om religion, livssyn og menneskerettigheter i en helhetlig stortingsmelding og ny felles trossamfunnslov. Heiner Bielefeldt, tidligere FNs spesialrapportør for Freedom of Religion or Belief, var hovedinnleder.
Vebjørn Horsfjord har i mange år vært fasilitator for dialogen i STLs religions- og livssynslederforum. STL bidro med økonomisk støtte til Horsfjords bok «Religion i praksis» utgitt i 2017. Boken er en presentasjon av skikker innenfor de største religiøse retningene i dagens flerreligiøse Norge. Mange utfordringer i møte med det religiøse mangfoldet kan løses hvis man vet litt om forskjellige skikker. Boka retter seg mot alle som møter det religiøse mangfoldet på jobb eller privat, som representanter for det offentlige, i institusjoner, i servicebedrifter eller i selskapslivet. Og den egner seg for studenter og andre som ønsker mer kunnskap om religiøse skikker, slik de praktiseres i dagens Norge.
Professor Jonathan Fox delivered the key-note Speech at STLs Gjestebud 2017. Jonathan Fox is a world-renowned scholar in the area of Religion and Politics. Fox examines the impact of religion on politics in relation to international interventions, ethnicity and nationalism, terrorism and national security. In his numerous publications, Jonathan Fox also focuses on issues of State, religion and secularism, particularly concerning discrimination against religious minorities.
Noe annet du ser etter? STL har flere ressurser og eldre utgivelser i vårt arkiv. Send oss en e-post på stl@trooglivssyn.no så sender vi deg flere ressurser. Vi har bla. de tidligere utgivelsene:
Tekster om fred, i samarbeid med Norges Kristne Råd
Ti kvinner, ni religioner og ett livssyn, skrevet av Barbro Svee
Gudsbilde – selvbilde – kjønnsidentitet, rapport fra en konferanse i 2005 støttet av Fritt Ord
We may request cookies to be set on your device. We use cookies to let us know when you visit our websites, how you interact with us, to enrich your user experience, and to customize your relationship with our website.
Click on the different category headings to find out more. You can also change some of your preferences. Note that blocking some types of cookies may impact your experience on our websites and the services we are able to offer.
Essential Website Cookies
These cookies are strictly necessary to provide you with services available through our website and to use some of its features.
Because these cookies are strictly necessary to deliver the website, refusing them will have impact how our site functions. You always can block or delete cookies by changing your browser settings and force blocking all cookies on this website. But this will always prompt you to accept/refuse cookies when revisiting our site.
We fully respect if you want to refuse cookies but to avoid asking you again and again kindly allow us to store a cookie for that. You are free to opt out any time or opt in for other cookies to get a better experience. If you refuse cookies we will remove all set cookies in our domain.
We provide you with a list of stored cookies on your computer in our domain so you can check what we stored. Due to security reasons we are not able to show or modify cookies from other domains. You can check these in your browser security settings.
Google Analytics Cookies
These cookies collect information that is used either in aggregate form to help us understand how our website is being used or how effective our marketing campaigns are, or to help us customize our website and application for you in order to enhance your experience.
If you do not want that we track your visit to our site you can disable tracking in your browser here:
Other external services
We also use different external services like Google Webfonts, Google Maps, and external Video providers. Since these providers may collect personal data like your IP address we allow you to block them here. Please be aware that this might heavily reduce the functionality and appearance of our site. Changes will take effect once you reload the page.
Google Webfont Settings:
Google Map Settings:
Google reCaptcha Settings:
Vimeo and Youtube video embeds:
Other cookies
The following cookies are also needed - You can choose if you want to allow them: