Informasjon fra myndigheten om koronavirus
Ny smittveileder 14.01.2022. Denne smittevernveilederen, Smittevernveileder-NKR-14.01.2022, er utformet av Norges Kristne Råd for kirkene, men fungerer like godt for andre tros- og livssynssamfunn.
Spørsmål og svar om vaksine – STL har samarbeidet med helsedirektoratet for å samle religionsrelevant informasjon om vaksiner Spørsmål og svar om koronavaksine.
Helse Norge – oppdatert informasjon til befolkning om koronavirus-situasjonen: www.helsenorge.no/koronavirus
FHI på flere språk – informasjon fra Folkehelseinstituttet om koronavirus på flere språk:
FHI videoer på flere språk – videoer fra Folkehelseinstituttet om koronavirus på flere språk:
Samfunnsviktig/ kritisk funksjon
I forbindelse med begravelser har religions- og livssynsledere et samfunnsviktig/kritisk oppdrag. Det betyr for eksempel at de må kunne krysse kommunegrenser. Dette må avtales i den angjeldende kommunen, med henvisning til offentlige retningslinjer om samfunnsviktig/kritisk funksjon. STL har sendt brev til Barne og familiedepartementet om at den samme generelle vurderingen som er gjort mhp prester i Den norske kirke og i medlemssamfunnene i Norges Kristne Råd må gjelde for personell i tilsvarende funksjoner i alle tros- og livssynssamfunn.
Kritiske/ viktige samfunnsfunksjoner
Oversikt over forskjellen mellom «kritiske samfunnsfunksjoner» og «viktige samfunnsfunksjoner»:
- Hentet fra: www.regjeringen.no/no/aktuelt/liste-over-kritiske-samfunnsfunksjoner-fastsatt/id2693800/
Rituell vask og begravelse
Både Islamsk Råd Norge (IRN) og Muslimsk Dialognettverk Norge (MDN) har delt informasjon om rituell vask og begravelse ifb. koronapandemien:
- IRN www.irn.no/2020/03/21/veiledning-for-rituell-vask-og-begravelsesbonn-under-pandemi-forhold/
- MDN www.facebook.com/MuslimskDialog/photos/a.276853022982563/495965344404662/?type=3
Bransjestandard for smittevern i tros- og livssynssamfunn:
STL har, med utgangspunkt i Den norske kirkes bransjestandard og Norges Kristne Råds smittevernveileder, utarbeidet en generell bransjestandard for religiøse handlinger og seremonier i alle typer tros- og livssynssamfunn. Den enkelte menighet/forsamling har selv ansvar for å sikre at deres virksomhet oppfyller gjeldende krav til smittevern. Vær bevisst på at det kan være forskjell på nasjonale og kommunale krav. I slike tilfeller gjelder de strengeste kravene.
Last ned malen her: Smittevernveileder covid-19 for tros- og livssynssamfunn. Oppdatert 19.02.21
Ressurser
Se STLs ressursside for informasjon om Chaplaincy, samtalepartnere med mer. Last blant annet ned heftet Ord til trøst.
#koronadugnad
Se STLs medlemssamfunns budskap om å følge norske helsemyndigheters råd og hjelpe hverandre i den krevende tiden med korona-virus. Tros- og livssynssamfunnene er en viktig informasjonskanal og bindeledd mellom det offentlige og enkeltindivid. Flere av representantene snakker på sitt morsmål for å nå ut bredt til sine medlemmer.
Korona-utbruddet har vært en prøvelse og STLs medlemssamfunn har handlet kontant og effektivt for å bidra til å redusere smittefaren. Tros- og livssynssamfunnene valgte raskt å ta belastningen med å avlyse sine samlinger og feiringer. Det har vært en demonstrasjon i handlekraft og ansvarlighet. I tillegg har de vist stor oppfinnsomhet ved å flytte mye av sin virksomhet over i det virtuelle rom.
Spilleliste med STLs koronabudskap
Se koronabudskapene fra alle STLs medlemmssamfunn her: www.youtube.com/playlist?list=PLQZxEqP3PCChJOMK5–piJRpCCEWYAFJs
#koronaritualer
#koronaritualer er en Facebook-utfordring fra STL for å vise hvordan tros- og livssynssamfunn markerer høytider, hverdagsritualer og riter hjemme, istedenfor i sine menigheter og samfunn grunnet koronavirus.
#koronaritualer #jegblirhjemme
Fra Sanatan Mandir Sabha Norway
Vi har nettopp feiret Chaitra Navratri (25. mars-1. april) med bønn til våre ni gudinner. På grunn av dagens Corona (Covid-19) situasjon feiret alle hinduer denne seremonien hjemme, og ikke i Sanatan Mandir. Navrati ble avsluttet med Ashtami, dvs. den åttende dag, med “Kanya pujan”/“Kanjekein” hvor vi ofret søtsaker “Halwa-Channa-Puri”, som prasaad (offergave).
Så feiret vi Gud Ram’s fødselsdag den 2. april. Denne høytiden feiret også hinduer hjemme og ikke i Sanatan Mandir, på grunn av koronasituasjonen. Vi offeret hjemmelaget søtsaker, friske frukter og blandede nøtter, og ba om fred, velstand og god helse, ikke bare til oss i familien, men også til hele verden. Vi lovet Gud Ram at vi skal følge alle de gode råd og livsstil som han symboliserer. Vi avsluttet seremonien med å synge “Arti” (salme) om Sri Ram’s egenskaper og bragder.
Sanatan Mandir utfordrer Oslo katolske bispedømme, Den katolske kirke til å dele bilde av sine #koronaritualer.
Fra Oslo katolske bispedømme
Palmesøndag minnes vi Jesu inntog i Jerusalem. Guds Sønn rider inn i byen på et esel, folkemassene roper: «’Hosanna! Davids sønn! Velsignet er han som kommer i Herrens navn! Hosanna i det høye!». Jesus kommer for å gi sitt liv på korset, for å kjøpe oss fri fra syndens følger: døden.
I år kan vi ikke feire Kristus høytidelig i kirkene våre, men vi skal feire ham i hjemmene våre, i Huskirkene. Høytidens bibeltekster vil stå i sentrum, for Guds Ord lever og virker, og vil røre ved hjertene våre. Vi vil i år følge Jesus nærmere, fordi vi i koronaens gru kan identifisere oss med Jesu dødsangst, med torturen han ble utsatt for, med de ufattelige lidelsene i hans siste timer. Og vi vil bære i oss hans håp, om at Påsken vil lede oss til et liv bortenfor all frykt, til et liv der vi ser alle våre kjære igjen, til et liv i evig glede hos Gud.
Oslo katolske bispedømme utfordrer Jesu Kristi Kirke til å dele bilde av sine #koronaritualer.
Fra Jesu Kristi Kirke av Siste Dagers Hellige
Bildene viser «hjemmekirke» slik vi praktiserer det nå i disse korona-tider. Vi hører på kirkemøte live på nettet og har nadverd hjemme. Medlemmer som er ordinert til prestedømmet kan lese nadverdsbønn for brød og vann, som symboliserer vin. Denne påsken feirer vi også vår kirkes grunnleggelse og denne gang er det 200 år siden vår grunnlegger Joseph Smith mottok det vi kaller «det første syn». Det foranlediget grunnleggelsen av vår kirke for 190 år siden. Vår årlige verdenskonferanse i Salt Lake City blir denne gangen bare sendt på nett/satellitt uten forsamlinger i konferansesenter og kirkebygg.
Jesu Kristi Kirke utfordrer Ahmadiyya til å dele bilde av sine #koronaritualer.
Fra Ahmadiyya
Brødrene Qadir holder bønn og religiøs opplæring innfor hjemmets fire vegger. Fredagsbønnen er ukens høydepunkt i moskeen. I disse koronatider er fredagsprekenen selvsagt avlyst, og man følger menighetens aktiviteter gjennom nettet eller menighetens internasjonale TV-kanal MTA-Internasjonal.De som har oppgaver i moskeen kan be i små forsamlinger på trygg avstand slik at både åndelige behov og smittevernhensyn ivaretas.
Ahmadiyya utfordrer Det Mosaiske Trossamfund til å dele bilde av sine #koronaritualer.
Fra Det Mosaiske Trossamfund
Hvert år samles familie og venner rundt «seder pesach»-bordet, et stor måltid hvor fellesskap og frihet feires. Hvert år arrangerer vi også et felles måltid i synagogen med 100-150 deltagere som sitter sammen å spiser. Da synger de minste i menighet «Ma Nishtana?»-sangen, som betyr: Hva er annerledes i kveld? Hva gjør denne kvelden til en spesiell kveld, annerledes fra andre kvelder? De voksne i menighet gir 4 svar på hvorfor akkurat denne kvelden er spesiell, men i år gir vi 5 svar.
På grunn av korona-situasjonen kan vi i år ikke feire sammen i synagogen og i år blir det mye mindre fellesskap. Mange familier sitter sammen i små grupper, uten de eldre, og noen feirer alene. For å likevel kunne tilby litt fellesskap og hjelp til de som vil feire kvelden men ikke kan gå ut eller lage mat hjemme, gjør vi det mulig å bestille høytidsmat levert hjemme. På bildene ser dere to kokker som lager mat til ca. 75 mennesker som skal feire Pesach hjemme. De følger strenge kosher-regler, i tillegg til de strenge hygiene-regler knyttet til korona-utbruddet. Maten blir levert før helligdagen starter ved solnedgang i dag.
Det Mosaiske Trossamfund utfordrer Kristensamfunnet til å dele bilde av sine #koronaritualer.
Fra Kristensamfunnet
Fra Kristine Høiland, prest i Mikaelkirken Kristensamfunnet i Oslo
Langfredag er kristendommens alvorligste dag. Min kollega og jeg skulle hatt gudstjeneste og preken kl. 10. Kl. 15 skulle vi ha stått i kirkerommet og lest hele påskehendelsen høyt for menigheten. Musikerne på piano og tverrfløyte ville ha utfylt den dramatiske teksten om Kristi lidelsesvei fra Oljeberget, via Getsemane, til Pontius Pilatus og deretter Golgata, og fram til gravleggingen. Det ville vært en stund med åpne ører og indre refleksjon over denne hendelsens betydning for verdens utvikling i fortid, nåtid og framtid.
Istedenfor holder vi i denne uken gudstjeneste hver dag kl. 10, alene i kirkerommet, uten menighet og uten nett-overføringer. Vi vet at mange hjemme i egne stuer tenner lys kl. 10, slår opp i bibelteksten, og følger oss med tankene. Det er en øvelse for hukommelsen og vår evne til å inderliggjøre. Høytlesingen kl. 15 oppfordrer vi til at også gjøres hjemme. Pianisten er koronafast i Portugal, og vi to kollegaer møtes ikke i felles rom i denne tiden.
Kristensamfunnet utfordrer Human-Etisk Forbund til å dele bilde av sine #koronaritualer.
Fra Human Etisk-Forbund
I disse korona-tider er alle arrangementer og livsfasemarkeringer blitt avlyst, slik som navnefest og konfirmasjon. Noen arrangementer er blitt flyttet til facebook. Mange humanister feirer nå påskeferie hjemme med kaffekopp og godt lesestoff i godstolen. Det går mot lysere tider i naturen, og blomster og påskeegg pryder mange hjem.
Human-Etisk Forbund utfordrer Den norske kirke til å dele bilde av sine #koronaritualer.
Fra Den norske kirke
I dag maler vi korset på et egg – som symboliserer nytt liv. Korset er tegn på Jesu død på langfredag. Vi tror at gjennom Jesu død og oppstandelse fra de døde på påskemorgen får alle mennesker et nytt liv sammen med Gud. I kirken – eller nå i år hjemme på grunn av korona-situasjonen – synger vi påskesalmer, som for eksempel «Påskemorgen slukker sorgen» av danske presten Grundtvig som levde på 1800-tallet. Nå venter lang frokost (med egg) og til middag skal vi spise lammekjøtt.
Den norske kirke utfordrer Norges Hindu Kultur Senter til å dele bilde av sine #koronaritualer.
Fra Gurdwara Sri Nanak Dev Ji
I dag feirer vi Vaisakhi, dagen Guru Gobind Singh ji ifølge tradisjonen grunnla khalsaen, sikhfellesskapet, i 1699. Ofte er det også dagen for nye innvielser i khalsaen. Denne innvielsen er en form for dåp, der en sikh lover å leve et liv ledet av Guru Granth sahib ji og følge Sikh Rahit Maryada, som er sikhenes «Code of Conduct» (les mer her: www.sikher.no/hoytider).
Vanligvis pleier vi å ha Nagar Kirtan, en årlig marsj i Oslo, som avsluttes ved universitetsplassen. Så arrangerer vi turbandagen (www.turbandagen.no)! I år møtes vi ikke fysisk og følger FHI og regjeringens retningslinjer, på grunn av koronakrisen. Istedenfor å samles til Gudstjeneste i Gurudwaraen hører vi hverdagsbønn på livestream gjennom Facebook. Til tross for at vi ikke kan samles i år, feirer vi fortsatt Vaisakhi hjemme. Den norske turbandagen blir også feiret som en webfest 18. april: www.facebook.com/events/1326595144214052/.
Sentrale verdier i Sikhismen er hardt arbeid, å be og å dele med andre. Et eksempel på det sistnevnte er Langar, som er en gratis matservering, i henhold til likhetsprinsippet, der alle sitter på gulvet og spiser sammen. På grunn av koronasituasjonen opplevde Fattighuset økt behov for måltider, dette ønsket sikhene å bidra til og har derfor jevnlig levert måltid til Fattighuset: www.facebook.com/sumeet.patpatia/videos/10157433997349514/. Informasjon ang. Covid-19 fra Gurdwaraen i Oslo: www.facebook.com/OsloGurdwara/posts/3039031116135472
Gurdwara Sri Nanak Dev Ji utfordrer Buddhistforbundet til å dele bilde av sine #koronaritualer.
Fra Buddhistforbundet
Songkran er det tradisjonelle nyttåret i Thailand og er også en viktig buddhistisk høytid som samler masse folk i templene. Songkran feires også i Norge. Buddhister fra Myanmar, Kambodsja og Sri Lanka feirer også sitt tradisjonelle nyttår disse dagene, 13.-15. april. Men i år blir det bare markeringer i hjemmet under denne høytiden. Å bade Buddha er en viktig seremoni for thai-buddhister der en heller duftende vann over buddha-statuer. Her ser vi Yupaporn fra Sarpsborg som utfører dette ritualet hjemme i huset sitt.
Buddhistforbundet utfordrer Norges Kristne Råd til å dele bilde av sine #koronaritualer.
Fra Norge Kristnes Råd ved Eλληνική Ορθόδοξη Κοινότητα Νορβηγίας – Den greske orthodokse menighet
På Den store fredag pleier vi å gå til kirken for å se Jesus som blir tatt ned av korset og å høre liturgien. Det er en trist stund hvor vi hører pasjonshistorien til Jesus. I dag blir alt annerledes grunnet koronavirus. Kirkene vil være tomme, kun med presten tilstede. Epitaphen, gravbildet av Jesus, skal ikke flyttes ut og rundt i byen slik vi pleier. Vi kommer til å savne prosesjonen med Epitaphen og markeringen sammen i kirken.
Vi skal likevel feire hjemme. Vi skal ha videosamtaler med familien i Hellas, og via skjerm skal vi se på presten og liturgien i Sankt Georgios Katedral kirke i Stockholm live (www.facebook.com/metropolisofsweden1/). Kirken vil også være tom med kun presten tilstede. Vi er også veldig strenge med hva vi skal spise, og spiser kun grønnsaker og frukt, ikke animalske varer.
Bildene viser hvordan det vil se ut i kirken i dag, og hvordan det pleier å se ut (før koronautbruddet) i Hellas med folkemasser og prosesjon av Epitaphen.
Norges Kristne Råd utfordrer Bahai-samfunnet i Norge til å dele bilde av sine #koronaritualer.
Fra Bahá’í-samfunnet i Norge
I dag feirer vi første Ridvan. Det er i de tolv dagene i høytiden Ridvan at vi markerer profeten i bahá’í-troen, Bahá’u’lláhs, proklamasjon for menneskeheten, at Han er den Lovede som tidligere profeter har henvist til.
I disse dager da korona-pandemien har herjet over verden, er også bahá’íene henvist til den muligheten som digital kontakt gir rom for, både administrativt og sammen i bønn. Det første bildet er fra møtet der mer enn 100 bahá’íer over hele landet var samlet både til bønn og til rådslagning om bl.a. hvordan nå å holde arrangementer fremover.
Hver enkelt bahá’í har som sin daglige rytme å be morgen og kveld og lese/fordype seg i de hellige skrifter, noe som gir en ekstra dimensjon til betydningen av ens åndelige påfyll når alt av felles fysiske sammenkomster ikke lenger er mulig.
«Den guddommelige vårløsning er kommet, o opphøyede Penn, for den allbarmhjeriges høytid nærmer seg med hast. Våkn opp til dåd, og lovpris foran all skapningen Guds navn og hyll ham med lovprisninger på en slik måte a alle skapte ting kan bli gjenfødt og gjort nye» – Bahá’u’lláh
Bahá’í-samfunnet i Norge utfordrer Holistisk Forbund til å dele bilde av sine #koronaritualer.
Fra Holistisk Forbund
Hei livssynsbrødre og søstre :) ❤
Som Holist er man kanskje litt heldig fordi helheten ikke er begrenset til noe spesielt sted, eller noen spesielle seremoni lokaler. Som vigsler har jeg merket det. Et par jeg skal vie senere i vår, som ikke vil ha folk med – kun en privat seremoni, vil ha det ute. Å ha det ute er det mange brudepar som vil, selv om det er mye folk på vielsesseremonien. En ting jeg syntes er fint med Holistisk Forbund er at man er enige om at livet har en åndelig/spirituell dimensjon, men som organisasjons gir man ikke noe fasit på hva dette er. Man kaller det, det ukjente ❤ Om jeg skal si noe om hvordan jeg har praktisert min personlige tro nå, så kan jeg vise et bilde hvor det oppstod noe kult.
Så om vi skal ta utgangspunkt i her og nå, så kan jeg si jeg bor på et småbruk hvor jeg har vært så heldig å ha familiehytta og sæterbua som tilhører gårdsbruket i samme kommune. Mao, jeg har hatt en viss frihet og bevegelsesfrihet som mange andre ikke har hatt nå i korona-situasjonen, og det har vært godt. Privat synes jeg at denne tiden av året som vi går inn i nå kanskje er den som mest gjengir mitt livssyn. Jeg bor i Hardanger og våren og forsommeren her er helt fantastisk, og la oss slå fast at jeg er objektiv 😉 Det er et sted en halvtimes gåtur fra her jeg bor som er litt opp mot fjellet, men fortsatt med flott vegetasjon. Jeg kan bruke lang tid å bare nyte formene av nye skudd på trær. Jeg tar meg også i a takke bladene for hvor flinke de er å folde seg ut. Jeg kan lukte på planter, og kjenne på alle de flotte variasjonene i dufter. Og av en eller annen grunn er det en lysning som har oppstått naturlig mellom trærne, og det er den flotteste markblomstereng som oppstår der. Hva forteller denne engen meg på sin flotteste? Den forteller meg om mangfold. Om blomster som er svært ulike i form og farge, men som likevel inngår i en harmonisk helhet. Og med et vakkert fargespekter. Om vi mennesker bare maktet det samme. Takle variasjoner i livssyn, variasjoner kulturelt, like lett som å forholde seg til og ta inn synet av en slik flott eng 🙂
Og for meg nå?… Det er endel mennesker som tror at menneskeheten er i et skifte nå. Det er mye som er vanskelig mer korona-krisen, men det får også fram det beste i oss, tvinger oss til å stoppe opp og tenke igjennom hvilke verdier vi har. Kanskje åpner vi mer opp for en større kjærlighet, spirituell forståelse og til og med mer kollektiv omsorg for hverandre. Noen tror vi har masse lysvesener, romskip fra andre dimensjoner, som hjelper oss i det noen kaller et frekvensskifte. Og at det vil bli mer kjærlighet på jorden etter vi er gjennom denne omstillingen. Jeg har litt sans for den troen. Og det er jo bra om det stemmer, for vi trenger jo å ta mer vare på både hverandre og naturen etter denne krisen også.
Så tilbake til bildet. Det var en nydelig dag, men så begynte det å skye litt til mens jeg satt utenfor sæterbua. Skyene var mørke. Og jeg var ikke helt ferdig med å nyte sola. Så jeg sa «Ja kjære lysvesener, om det er sant at dere er her… Om dere er i et stort romskip eller hva dere er, dere må gjerne sørge for at det ikke skyer til på en stund ennå.» Og hva skjer?… Det ser dere på bildet. Mørke skyer snodde seg rundt et kilometer stort hull på himmelen 🙂 Jeg følte at jeg var i den flotteste katedral og at det var noen der som var glad i meg, og som ville møte mine behov. Jeg sa jeg ikke ville dette om jeg kastet vekk tid de kunne bruke til noe nyttigere enn å skaffe sol til meg 😄 Tilfeldig at denne lysningen oppstod?… Godt mulig 🙂 Nøt jeg sola?… Ja 🙂
Mvh Jostein Odland, styremedlem Holistisk Forbund
Holistisk Forbund utfordrer Norges Hindu Kultur Senter til å dele bilde av sine #koronaritualer.
Fra Norges Hindu Kultur Senter
Jeg ber daglig og gjør Puja, tilbedelse/lovsang, til gudene, ofte sammen med familien slik som på bildene. Før så pleide jeg å gå til tempelet på Ammerud flere ganger i uken. Der ba jeg til gudene sammen med presten og andre medlemmer. Nå i korona-situasjonen holder vi oss hjemme med familien, og ber ikke i tempelet sammen. Alle høytider har også blitt feiret hjemme med familien, som for eksempel tamilsk nyttår som ble feiret i april.
Norges Hindu Kultur Senter utfordrer Muslimsk Dialognettverk Norge til å dele bilde av sine #koronaritualer.
Fra Muslimsk Dialognettverk Norge
Ramadan er måneden hvor muslimer faster hver dag fra morgengry til solnedgang. Da avstår vi fra all mat og drikke. På grunn av korona-situasjonene bryter vi nå fasten med Iftar-måltid hjemme og ikke i moskéeen. Vanligvis samles vi med storfamilien og venner. Nå ivaretar vi smittevernregler og bruker heller digitale verktøy for å sette opp videosamtale med slekt og venner. Tarawih, ekstra nattebønn i ramadan, bes også hjemme.
Vi skal som vanlig bruke måned til refleksjon, omtanke og veldedighet. I denne spesielle korona-tiden får vi ekstra tid med familien og mulighet til å ta vare på hverandre. Ramadan er en måned for samhold – og samhold i korona-situasjonen betyr for mange å ringe venner og familie.
Mal for smittevernveileder
STL har, med utgangspunkt i Den norske kirkes bransjestandard og Norges Kristne Råds smittevernveileder, utarbeidet en generell bransjestandard for religiøse handlinger og seremonier i alle typer tros- og livssynssamfunn. Den enkelte menighet/forsamling har selv ansvar for å sikre at deres virksomhet oppfyller gjeldende krav til smittevern. Vær bevisst på at det kan være forskjell på nasjonale og kommunale krav. I slike tilfeller gjelder de strengeste kravene.
Last ned malen her: Smittevernveileder covid-19 for tros- og livssynssamfunn. Oppdatert 19.02.21